Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Táborové zpravodajství 2010

17. 7. 2010
  •  15.07.2010 - 11:00 - Pro případ špatného počasí byl naplánován jeden rezervní den, který nám vyšel díky pěknému počasí až na konec tábora (vždy se snažíme dokončit nejprve celotáborovou hru) - tedy na dnešek. A to by nebyli naši vedoucí, aby nevymysleli nějakou tu ptákovinku. A tak jsme po loňských Vánocích uspořádali letos "Velikonoce naruby" Dámy si upletly pomlázky, a my pánové vyráběli vajíčka. V 9 hodin - po ranním nástupu - to všechno začalo. Náhodný návštěvník uviděl rozdováděná děvčata, kterak šlehají hochy přes lýtka, i výše. Na oplátku jsme se my hoši chopili věder a vodní sprškou vraceli děvčatům výplatu. Ve finále se "šibačka" chcete-li "mrskut" zvrhnuli v jednu velkou vodní bitvu, ve které už bylo naprosto jedno kdo je kdo a kdo je s kým. Hodně jsme se nasmáli.
    Nyní se děti, po úklidu následků vodní bitvy, věnují výrobě masek na večerní královský ples, který se pozvolna změní v rozlučkovou diskotéku.
    Odpoledne bude věnováno úklidu a balení. V 19:00 máme slavnostní nástup s vyhlášením výsledků celotáborové hry a předáním náhrdelníku královně. A pak už začne náš poslední ples ...

     

  •  14.07.2010 - 23:00 - Každá hra jednou končí a dnes proběhla poslední soutěž naší celotáborové hry. Dali jsme jí název "Po stopách kardinála". Děti startovaly v pětiminutových intervalech a jejich úkolem bylo splnit pět samostatných úkolů - např. opsat text z pamětní desky v Herolticích, zjistit rok jejich založení, namalovat znak obce a vysvětlit proč se na něm nachází určité symboly a podobně. Týmy pracovaly zcela samy, bezpečnost dětí zajišťovaly hlídky vedoucích se spojením vysílačkami. Bylo na dětech jak si všímaly po celou dobu pobytu svého okolí, jakou trasu zvolily nebo od koho informace zjišťovaly. Výsledkem byl návrat do tábora s kartou s více či méně splněnými úkoly. Samozřejmě jedním z hledisek byl i dosažený čas. Poslední soutěž byla honorována dvojnásobným počtem bodů a dvěma přívěsky na královnin náhrdelník. Vítězem se stal hnědý tým. Dvojnásobná odměna docela zamíchala s celkovým pořadím.
    V odpoledním klidu jsme dětem opět uspořádali filmové představení - Asterix, Obelix a mise Kleopatra. Odpoledne jsme věnovali koupání a vodním hrám.
    A protože jsme už unavení i my vedoucí a nejen děti, všichni jsme si svorně odsouhlasili večerní kino - hudební komedii Hannah Montana ve filmu.

     

  •  13.07.2010 - 24:00 - Co by to bylo za celotáborovou hru, kdyby se v ní neobjevila alespoň jedna vodní soutěž. Zvlášť když je takové horko. I my jsme měli pro děti jednu připravenou. Nazvali jsme ji "Souboj živlů". Podstatou hry bylo překonat táborový bazén se zápálenou svíčkou. Komu ji zfouknul vítr nebo uhasila voda, musel se vrátit na start pro "nový oheň". Vše probíhalo štafetovým způsobem a děti i my jsme se hodně nasmáli.
    Odpoledne bylo věnováno oddílovým hrám a dokončení dárečků pro vás doma. Samozřejmě jsme využili i bazén a řeku. Na řece jsem si vzal jako hlavní vedoucí tentokrát hlavní dozor a to jsem neměl dělat !!! Příliš často se totiž z úst mých kolegů vedoucích ozvalo zvolání: "Hlavní vedoucí je moc suchý děcka !!!" Takže jsem byl velice brzy nejmokřejší osobou u řeky. Nutno dodat, že jsem se zapoměl převléct do plavek.
    Na večer bylo připraveno pro děti další z našich překvapení - letní kino. Podařilo se zajistit datový projektor i plátno a tak mohly děti shlédnout pohádku, kterou si sami vybrali v hlasování - Alwin a Chipmunkové 2.
    V noci jsme ještě udělali stezku odvahy starším oddílům a tím náš nabitý úterní program skončil.

     

  •  12.07.2010 - 23:30 - "Rychlý posel mušketýr" se stal ústřední postavou dnešní ranní soutěže v rámci celotáborové hry. Jednalo se v podstatě o štafetový přesun, ale nic jednoduchého to zrovna nebylo. Týmy zanechaly své členy postupně na 10-ti stanovištích celé trasy a na jejím konci čekalo překvapení. Hasičské holínky velikosti 9-12. Ty se staly pomyslným štafetovým kolíkem. Osmice soutěžících vyrazila k první předávce. Děti se hodně nasmály, protože máme převážně mladší děti a tak se nezřídka stalo, že holínky sahaly dětem až nad kolena. Vše dopadlo dobře a vítězem se stal modrý tým.
    Odpoledne jsme si zpestřily řadou vodních bitev a to nejen mezi dětmi. Také vedoucí se potřebují osvěžit a tak jako každoročně proběhla bitva mezi pánskou a dámskou částí nás vedoucích, což se samozřejmě nejvíc líbilo dětem. Také řeka nám poskytla dobrý prostor pro sportovní vyžití a uspořádali jsme i soutěž v "házení žabek".
    Večer proběhla diskotéka - předposlední. Tábor se pomalu chýlí ke konci a tak nás čeká už jen závěrečný mušketýrský ples, který bude ve čtvrtek.

     

  •  11.07.2010 - 22:30 - V pořadí druhé nedělní dopoledne jsme stejně jako minulý rok uspořádali celotáborovou olympiádu v netradičních disciplínách. Náhodný návštěvník mohl vidět děti skákající v pytlích, prolézající žebřík, přenášející pingpongový míček na lžičce nebo procházející slalomovou dráhu s černými brýlemi pomocí navigátora. V celé olympiádě šlo hlavně o legraci a pobavení než o skutečné výkony.
    Odpoledne jsme díky hezkému počasí vyrazili k řece, kde se odehrála řada vodních bitev, takže na nikom nezůstala jediná část oděvu suchá. A dlužno dodat, ne všichni jsme měli plavky.
    Večerní program měl odpočinkový charakter, protože dlouho trvající horka jsou přece jen trošku vyčerpávající, hráli jsme s dětmi různé stolní hry a uspořádali pro ně utkání v přehazované mezi vedoucími.

     

  •  10.07.2010 - 22:15 - Při ranním nástupu soutěžní týmy zjistily velmi nemilou skutečnost. Vlajky - bojové zástavy - které si vyrobili někdo v noci odcizil. Velmi záhy jsme společně vypátrali, že se opět jedná o akci kardinála Richelieu a jeho gardy (tedy Jirky a vedoucích). A tak dětem nezbylo, než si vybojovat své vlajky zpět. A že to byl boj. Nakonec se to podařilo všem týmům. Nejlepší však může být jen jeden a dnes to byl hnědý tým, kdo si odnesl další přívěsek na náhrdelník pro královnu. Dnešní hra měla název - "Mušketýrské zástavy".
    Odpoledne jsme, díky stále pěknému počasí a zvyšujícím se teplotám, využili výhradně k vodním hrám a fyzicky nenáročným činnostem.
    Večer, když se konečně ochladilo, jsme pokračovali v soutěžích, na které se děti přihlásily v předchozích dnech - skákání přes švihadlo, přehazovaná, fotbal, ping-pong a pod.

     

  •  09.07.2010 - 20:15 - Další týmová soutěž - "Bystré hlavy mušketýrů" - byla vzhledem k včerejšímu celodennímu výletu zvolena s menší fyzickou náročností. Děti musely o to více zapojit svoje hlavičky a zapátrat ve svých vědomostech o době mušketýrů. Hra měla celkem 5 stanovišť, na každém z nich čekaly děti různé vědomostní úkoly, také trasu přesunu mezi stanovišti a jejich pořadí si musely děti rozhodnout bez pomoci nás dospělých. Vítězem se tentokrát stal modrý tým a zítra se naše celotáborová hra přesune do své druhé půlky.
    Po obědě a poledním klidu opět probíhaly hry v oddílech. Řada dětí už se přihlásila do různých disciplín a tak se rozběhly první turnaje. Vzhledem k neustálému hezkému počasí jsme také hojně využili náš táborový bazén.
    Nyní večer máme velký táborový oheň a děti si opékají špekáčky. Kdo se najedl, účastní se různých soutěží a her, které si k táboráku pro děti už odpoledne připravili vedoucí. Na závěr dnešního zpravodajství mám pro vás ještě dvě zprávičky - perličky.
    Našemu programovému a oddílovému vedoucímu Jirkovi se včera narodila dcera Terezka, váží 3.30kg, měří 48 cm a obě s maminkou jsou v pořádku.
    Dnes v průběhu dopoledne proběhla v táboře kontrola z krajské hygienické stanice, která pro nás dopadla na jedničku s hvězdičkou. Za výsledek "bez závad" dokonce obdržíme tzv. "smajlíka", což znamená, že se náš tábor - turnus objeví jako doporučený na portálu Zdraví.

     

  •  08.07.2010 - 22:45 - Náplň dnešního dne můžeme shrnout do dvou slov - "Celodenní výlet". A program výletu byl opravdu nabitý. Po vydatné snídani každé dítko dostalo balíček se stravou a pitím na celý den. Pak už následoval pochod pěšky do Veverské Bitýšky, kde jsme se nalodili na loď jménem PRAHA. Po 70-ti minutách plavby jsme se přesunuli z přístaviště v Bystrci do brněnské ZOO, kterou jsme celou důkladně prozkoumali. Pak následovala opět cesta lodí BRATISLAVA zpět do Veverské Bitýšky a pěší návrat do tábora. Kromě procházky v ZOO jsme ušli asi 12km podél řeky Svratky.
    Po večeři jsme den zakončili diskotékou pro "unavené cestovatele", která se vyznačuje převahou pomalých skladeb nad rychlými.
    V tuto chvíli už jsou všechny děti v pořádku ve svých postýlkách a zítra mají prodloužený budíček a nemají rozcvičku. Celodenní výlet zvládly na jedničku a moje osobní velké poděkování patří samozřejmě oddílovým vedoucím, protože zvládnout takovou akci s téměř 100 dětmi je opravdový výkon hodný uznání.


  •  07.07.2010 - 19:30 - Dnešní bojovou hru jsme nazvali "Kardinálovi špehové". Děti se po ranním nástupu vydaly z tábora na určené místo - seřadiště. Tam každý malý mušketýr dostal na záda identifikační číslo a jeho úkolem bylo projít nepozorovaně kolem kardinálových hlídek zpět do tábora. Děti vymyslely spoustu lstí a vychytávek jak to kardinalovým špehům ztížit.
    Po obědě a poledním klidu se odehrála odveta volejbalového zápasu děti versus vedoucí. Vedoucí opět vyhráli a protože naše děti hned tak něco nevzdávají, rozhodly se uspořádat další kolo vzájemných zápasů. Děti které nebyly v publiku, vytvářely další dárečky. Řada oddílů také podnikla výpravy do okolí, například na nedaleký ostrov.
    Za chvilku nám začíná večerní program - Čtveráci - podle známé televizní soutěže, kdy budou děti hádat pravdivost či nepravdivost příběhů vyprávěných vedoucími.


  •  06.07.2010 - 23:00 - "Královnin náhrdelník" - to byl název naší dnešní dopolední soutěže. Úkolem dětí bylo naleznout ve vymezeném prostoru jednotlivé "perly" náhrdelníku a ty doručit svému "klenotníkovi", který je spojil v náhrdelník. Na první pohled poměrně snadný úkol, pokud by ovšem na děti načíhaly pasti a nástrahy kardinálových gardistů. Vítězem se stal zelený tým, který pak na večerním nástupu obdržel sladkou odměnu a mohl vyvěsit svůj erb na nejvyšší čestné místo.
    Odpoledne se nad naším táborem opět prohnal dešťový mráček a tak jsem se s dětmi věnovali výrobě dárečků, které si odvezou domů, jako památku na letošní tábor. Před večeří už děti pilně trénovaly na volejbalový turnaj. Nejprve si zahrály navzájem mezi sebou a pak se odehrála bitva proti vedoucím. Tentokrát zvítězili vedoucí, ale děti "urvaly" alespoň jeden set pro sebe. Maláčci fandili jako o život a tak si myslím, že příště děti určitě vyhrají. Odvetu si s námi dospěláky totiž dohodli hned po zápase.


  •  05.07.2010 - 21:40 - Vítězství v dnešní soutěži patří oranžovému týmu, který dokázal sestavit celý královský pergamen s tajnou zprávou i když za cenu 22 životů z 30-ti. Odpoledne proběhlo několik sportovních turnajů a mezi nejsledovanější patřilo zejména fotbalové utkání a přetahování lanem. Některé děti si opět vyráběly drobné dárky a všechny oddíly opět poctily návštěvou náš táborový bazén. Při večeři nás mírně pokropil zahradnický deštík, ale teď už je opět sucho a probíhá diskotéka pod vedením našich zkušených hitmakerů Martina a Petra.


  •  05.07.2010 - 10:00 - Na ranním nástupu proběhlo vyhodnocení včerejší soutěže, ve které zvítězil Červený tým. Dnešní dopolední hra, má název "Královský pergamen".  Děti mají za úkol najít ve vyznačeném prostoru lesa 9 dílků "puzzle" které obsahují text králova tajného vzkazu. To by samozřejmě nebylo tak těžké. Ve snadném úkolu proto brání jeho splnění garda kardinála Richelieu. Každý tým má pouze 30 životů. Je na dětech jakou zvolí taktiku k obelstění gardistů.


  •  04.07.2010 - 22:00 - Odpolední program byl oddílový a tím dnešním se stala umělecká tvorba. Děti malovaly obrázky na sklo, vytvářely šperky z korálků, foukaly pomocí šablon vzory, modelovaly z keramické hlíny, ale také se samozřejmě koupaly v našem táborovém bazénu, aby se mezi jednotlivými uměleckými technikami náležitě osvěžily. Večerní táborový oheň jsme si zpestřili hrou "Na filmy". Každý soutěžní tým si připravil dvě ukázky ze známých filmů, předvedl je a my ostatní jsme je zkoušeli uhodnout. o jaký film se jedná. Aby nebavily jen děti nás, druhou část večera vyplnily pantomimické ukázky povolání nebo chování zvířat, které jsme předváděli my vedoucí a hádaly děti. To jsme se panečku nasmáli, protože předvést plazícího se hada nebo opici lezoucí na strom opravdu není nic jednoduchécho.


  •  04.07.2010 - 11:30 - Protože je neděle, prominuli jsme dětem rozcvičku a mohly si trošku přispat. Dopoledne je čekala první soutěž naší celotáborové hry - Mušketýrské erby. V 9:30 jsme vyrazili s dětmi z tábora, naším cílem se stalo náměstíčko v Herolticích. Tam si jednotlivé týmy vylosovaly předměty, které budou zdobit jejich erby - kord, mušketu, trubku, klobouk, královskou korunu, měšec a pohár. Další částí úkolu bylo nalézt co nejkratší cestu do tábora, kde mezitím vylosované předměty ukryl kardinál Richelieu. Po nalezení předmětů byl zapsán čas a nyní děti zdobí své erby různými výtvarnými technikami. Ústředním motivem erbu je vylosovaný předmět. Také si musí jednotlivé týmy vymyslet názvy jejich družin. Tolik tedy náš dopolední zpravodajský vstup.


  •  03.07.2010 - 22:00 - Po večeři jsme pro děti připravili překvapení - kulturní vystoupení skupiny historického šermu. Před tím však složily děti slavnostní mušketýrský slib před králem a královnou. Také jsme vyvěsili naši táborovou vlajku.


  •  03.07.2010 - 17:00 - Rozlosování do soutěžních týmů proběhlo bez komplikací a děti vzhledem k pěknému počasí opět využívají příležitost ke koupaní. Kdo se zrovna nekoupe, opaluje se, hraje hry nebo sportuje.


  •  03.07.2010 - 12:30 - Děti právě obědvají, vzhledem k jejich počtu a velikosti jídelny se stravujeme na 2 směny. Dnes jim naši kuchtíci připravili frankfurtskou polévku, pečené kuře s rýží a okurkový salát. Po obědě čeká na děti polední klid. V průběhu dopoledne si všichni vyrobili soutěžní mušketýrské kostýmy. Vůbec nevadilo, že někteří měli trička světlé barvy, použili jsme různé techniky - savování, barvy na textil nebo foukací fixy. Se Savem pracovali samozřejmě pouze vedoucí, děti vytvářely šablony. Odpoledne už budeme v kostýmech všichni, i my vedoucí a proběhne rozdělení dětí do soutěžních týmů. Ty jsou kvůli vyrovnání sil vytvořeny napříč oddíly, tedy v každém týmu zástupce z jednoho oddílu. Po rozdělení do týmů už nebude nic bránit zahájení prvních soutěží.


  •  03.07.2010 - 09:50 - Dnešní program už začal přesně v duchu našeho táborového režimu dne, tedy rozcvičkou. A pravdou je, že dostat některá dítka z postýlky v 7:30, nebylo někdy jednoduché. Nakonec si ale všichni s chutí zaběhali a zacvičili. Po snídani jsme provedli nástup po oddílech a děti se poprvé dozvěděly téma naší celotáborové hry - "Tři mušketýři". Všechny nás příjemně překvapilo, jaké mají děti v dnešní počítačové době znalosti o tomto tématu. A konečně také bylo odhaleno tajemství, proč v kufru našly modré či jiné tričko. V tuto chvíli si už pod dohledem svých vedoucích připravují mušketýrské kostýmy.


  •  02.07.2010 - 22:00 - Diskotéka už skončila a děti po provedení osobní hygieny zalehly do postýlek. Nakonec se nám podařilo provést ještě několik drobných úprav v ubytovacím pořádku a tak děti spí opravdu se svými kamarády, jak si přály. Diskotéka samozřejmě nebyla povinná až do konce, takže kdo je zvyklý chodit spát dříve, vedoucí ho uložil. Na závěr poslední zprávy dnešního dne se omlouvám za jejich případné zpoždění. K počítači se dostávám pouze ve chvilkách volna a těch první den samozřejmě není mnoho.


  •  02.07.2010 - 19:45 - Všichni jsme už po večeři a probíhá první nástup po oddílech. Děti se dozvídají "pravidla hry", představujeme nás - dospěláky. Vše končí bouřlivým potleskem a pokřikem, protože děti se právě dozvěděly, že ve 20:00 začíná první "SEZNAMOVACÍ" diskotéka.


  •  02.07.2010 - 15:10 - Po poledním klidu jsme si dali svačinu a teď po oddílech hojně využíváme náš táborový bazén. Plaveme, skáčeme a hrajeme vodní hry, to vše pod dohledem našich vedoucích a zdravušky. A stále přijíždějí další a další a další ... naši kamarádi a kamarádky. Do večeře bychom měli být kompletní.


  •  02.07.2010 - 13:30 - V táboře už je přítomna více než polovina dětí. Po obědě, při kterém jsme si pochutnali na výborném guláši, probíhá nyní polední klid. Děti se seznamují se svými novými kamarády v oddíle a prozkoumávají prostředí tábora.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář